KLACHTEN ALS GEVOLG VAN VERLIES EN ONTOEREIKENDE ROUWVERWERKING

x
Verlies.
Het overkomt ons allemaal

Verlies kent veel verschillende vormen en soorten. Vaak denk je bij verlies in eerste instantie aan het overlijden van een dierbare.
Verlies kan ook een (echt)scheiding zijn, een onvervulde kinderwens, verlies van een doel of perspectief, een ontslag, verlies van zelfstandigheid of gezondheid door ziekte, verminderde vitaliteit door ouder worden of het achter je laten van een bepaalde levensfase doordat je kinderen het huis uit gaan of doordat je met pensioen gaat.
Ook iets wat er nooit is geweest, zoals aandacht, geborgenheid of erkenning, is een vorm van verlies.
Verlies ontregelt je en veroorzaakt enorme stress. Als iets of iemand uit je omgeving wegvalt, verandert de dynamiek; je bent je houvast kwijt, alles staat op zijn kop, niets is meer hetzelfde.

Meestal lukt het om met hulp van familie en vrienden de kracht te vinden om door zo’n moeilijke periode heen te komen.
Soms gaat het anders.
Mogelijk heb je geen tijd gekregen of genomen om te rouwen, stuitte je op onbegrip, miste je een luisterend oor of heb je door te bagatelliseren of forceren zelf de schijn opgehouden dat het met jou wel goed ging. De emoties zijn daardoor uit het zicht, maar niet weg. De stress die zich niet heeft kunnen ontladen kan, ook lange tijd na je verlies, tot uiting komen in psychosomatische klachten zoals gevoelens van spanning of onrust, misselijkheid, nek- en schouderklachten, hoofdpijn, rugpijn, ademhalingsklachten, hartkloppingen, concentratieproblemen, vermoeidheid of slaapproblemen.

Het onderzoeken van de impact van je verlies, lichaams- en gevoelsbewustwording, ademhalings- en ontspanningsmethoden kunnen je helpen je klachten te leren begrijpen en weer tot rust te komen.

XVoor meer informatie of voor het maken van een afspraak als je het vermoeden hebt dat verlies een rol speelt bij je lichamelijke klachten.