BIOFEEDBACK / HARTCOHERENTIE

X
Biofeedback is een methode waarbij we signalen van het lichaam kunnen meten en vervolgens zichtbaar kunnen maken op een beeldscherm.
Ik maak gebruik van het meten van hartcoherentie door middel van de emWave® Pro Plus van het HeartMath Institute.

Hartritmevariatie
Een gezond hart klopt heel gevarieerd en is goed in staat zich aan te passen aan verschillende omstandigheden. Dit wordt hartritmevariatie genoemd. Bij de term hartritmevariatie kun je al vermoeden dat het hart niet zo regelmatig klopt als je zou verwachten. Bij bijvoorbeeld 60 slagen per minuut, is er dus niet elke seconde één hartslag. Je hartslag versnelt en vertraagt binnen die minuut.

Hartcoherentie
Hartcoherentie heeft betrekking op de regelmaat binnen de variatie. De variatie van een hartslag kan heel groot zijn.
X

Bron: www.heartmath.com/science/

Tijdens stress of het ervaren van negatieve emoties zoals boosheid, frustratie, verdriet of angst, vertoont het hartritme een grillig en onregelmatig patroon. Vaak is de ademhaling dan ook heel onrustig.

Wanneer je bewust rustig ademt met je focus op je hart en borst en een positieve emotie oproept, wordt je hartritme regelmatiger. Je ademhaling en hartslag gaan zich beter op elkaar afstemmen en op het beeldscherm is dan een mooi golvend patroon te zien. Op dat moment is je lichaam in harmonie en ben je coherent.X
X

X
Met een oor- of vingersensor, gekoppeld aan het programma op de computer, krijg je in beeld wat er in je lichaam gebeurt als je aan een stressvolle situatie denkt of een negatieve emotie oproept en wat er gebeurt als je coherent bent. Van daaruit kun je de koppeling maken naar hoe dat voelt in je lijf. Zo vergroot je op een hele praktische, inzichtelijke en leuke manier je lichaamsbewustzijn.

Het uiteindelijk doel is dat je je lichaamssignalen leert herkennen en dat je daar invloed op kunt hebben. Je maakt je lichaam rustig en je hoofd volgt. Het ervaren van hartcoherentie werkt vaak heel motiverend omdat het heel inzichtelijk maakt dat je meer kunt reguleren dan je denkt.