ONTSTRESSLESSEN

‘LOSLATEN’ BIJ KAAKKLEMMEN EN TANDENKNARSEN

Waar bijt jij je in vast?
Bruxisme is de medische term voor tandenknarsen en kaakklemmen.
Stress kan de reden zijn dat je last hebt van bruxisme. Wanneer je stress ervaart en dit niet kunt ontladen, zet zich dat ergens in je lichaam vast. Vaak gebeurt dit in de nek of in de kaken. Het kan zijn dat je, soms dag en nacht, je kaken op elkaar klemt of dat je tijdens je slaap gaat tandenknarsen.
Het kan leiden tot slechter slapen, hoofdpijn, pijnlijke kaken, nek- schouderklachten en natuurlijk ook tot slijtage van je gebit en het breken van vullingen.

De link tussen stress en het vastzetten van spanning in je kaken komt tot uitdrukking in de vele metaforen die hierover te vinden zijn.

  • Jezelf ergens in vastbijten; niet meer kunnen stoppen.
  • Jezelf verbijten; moeite doen om jezelf in te houden.
  • Je tong afbijten; moeite doen om niet te zeggen wat je wilt.
  • Je kaken op elkaar houden; wat kun je of wat wil je niet uitspreken?
  • Op je tandvlees lopen; je laatste krachten gebruiken.
  • Doorbijten; volhouden.

Het is zinvol om je bewust te worden van de oorzaak van je stress, hoe je daarmee omgaat en wat je daarin kunt veranderen om meer ‘los te laten’.
Het leren herkennen van lichaamssignalen, oefeningen om de spanningsopbouw overdag te verminderen, algehele ontspanningsoefeningen, ontspanningsoefeningen voor je kaakspieren en slaaphygiëne-adviezen kunnen helpend zijn om rustiger te slapen.

Heb je het idee dat stress of spanningen de oorzaak zijn van het tandenknarsen of het op elkaar klemmen van je kaken, of herken je jezelf in één van de metaforen?

XVoor meer informatie of voor het maken van een afspraak.